Ο Δημήτρης Βίτσας ενημερώνοντας τους βουλευτές για τη συμφωνία αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, διευκρίνισε ότι ο αριθμός των F-16 που θα μετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι κάτω των 123, καθώς το κόστος υπολογίζεται από την αμερικανική πλευρά σε 2,4 δις δολάρια κι «εμείς μπορούμε να δώσουμε περίπου 1,1 δις ευρώ».
πανεμορφα σπιτια εσωτερικα
θερμιδομετρητης μηλο
πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Φίλη διαβεβαίωσε ότι στην αναβάθμιση των F-16 θα μετάσχει η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες και ότι δεν θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Χαρακτήρισε αδήριτη την ανάγκη της αναβάθμισης, λέγοντας ότι «έχουμε ήδη καθυστερήσει και ότι εάν το 2019 έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε 16 με 20 αεροσκάφη θα είναι σημαντικό» και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Νωρίτερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν προβληματισμένοι με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Ξυδάκη να συνιστά προσοχή, καθώς στο παρελθόν το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αποτέλεσε εστία διαφθοράς. Σημείωσε δε, με έμφαση ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να λειτουργήσει με έναν πρότυπο τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «υποδειγματικού πολιτικού χειρισμού» ώστε «να μην μείνει καμία υπόνοια περί μη ορθής διαχείρισης». Απηύθυνε μάλιστα, έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην μετατραπούν οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας, επαναφέροντας την πρόταση να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα, όπως συμβαίνει με τις δαπάνες για το προσφυγικό. Τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί ως προς το κόστος, επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας.
Στο ζήτημα της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 τοποθετήθηκαν και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για «ακαταστασία» και «αλαλούμ» στην υπόθεση αυτή μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς ζήτησε πληροφορίες για το κόστος.
Εν των μεταξύ, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» φέρνει ο Σταύρος Θεοδωράκης τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Με επίκαιρη ερώτηση καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή, ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Ακόμα, ρωτά τον πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου