Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ασθενειες της τοματας

ζωδια του μηνα αυγουστου 2015
πως απενεργοποιω το facebook 2014

Ο Πάνος Καμμένος, όπως άφησαν να εννοηθεί οι αναφορές του μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, αποδέχεται συμπερίληψη του όρου 'Μακεδονία' αρκεί αυτός να είναι σε γλώσσα διαφορετική από την ελληνική. Δι' αυτού του τρόπου επιβεβαίωσε, εμμέσως, και τις πληροφορίες ότι η πρόταση της Αθήνας για το σύνθετο - και ενιαίο σε όλες τις χρήσεις του - όνομα προβλέπει ότι αυτό θα είναι άκλιτο και αμετάφραστο από τα σλαβικά. Σλαβικά και αμετάφραστα, αντιστοίχως, θα είναι και τα παράγωγα, τα οποία και συνιστούν το πλέον κρίσιμο κεφάλαιο στο πακέτο της συμφωνίας. Επιπροσθέτως, ο υπουργός άμυνας ζήτησε να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας με εμφατικό τρόπο ότι «δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία».


ασθενειες της τοματας

Βεβαίως, αντίστοιχου τύπου σύνθετες ονομασίες είχαν - δίχως τύχη - και στο παρελθόν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Νόβα Μακεντόνια ή Νοβομακεντόνια («Νέα Μακεδονία»), Γκόρνα Μακεντόνια («’Ανω Μακεδονία»), Βαρντάρσκα Μακεντόνια («Μακεδονία του Βαρδάρη»), Σλαβομεκεντόνια («Σλαβική Μακεδονία» - μη αποδεκτή από τους Αλβανούς των Σκοπίων), κ. α.


Δίχως να προεξοφλείται ότι η ελληνική πρόταση 'θα περάσει' στη δύσκολη διαπραγμάτευση που αρχίζει το επόμενο δεκαπενθήμερο - τι άλλαξε, άραγε, από τότε μέχρι σήμερα;


Πέραν του φιλο-ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης Ζάεφ που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, έχει ενταθεί - σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές - η ανησυχία ισχυρών χωρών της Δύσης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων και για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Σκόπια. Προς αποτροπή, λοιπόν, δημιουργίας ακόμη ενός θυλάκου Ερντογανικής επιρροής στα Βαλκάνια - όπως αυτοί που υπάρχουν σε Βοσνία και Κόσοβο - επείγονται να δοθεί ώθηση στην ευρω-ατλαντική πορεία της πΓΔΜ. Για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το ονοματολογικό. Έτσι, Αθήνα και Σκόπια έχουν μπει στη μέγγενη παρασκηνιακών πιέσεων 'να τελειώνουν' με τη χρονίζουσα διαμάχη τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου